M. Beblavý: Vláda zvyšuje počet najvyšších predstaviteľov, chce politrukov

26.06.2012 Bratislava

Bratislava 26. júna (TASR) - Vláda SR návrhom novelizácie kompetenčného zákona zvyšuje počet najvyšších štátnych predstaviteľov, a teda neprináša žiadne úspory. Na záver piateho rokovacieho dňa tretej schôdze NR SR to v rozprave k návrhu tejto právnej normy vyhlásil poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, ktorý vládny Smer-SD upozornil, že jeho strana novelu nepodporí.

"Očakával som, že to bude prvý príklad úspor na výdavkovej strane štátu, ale nič také tam nie je. Nemení sa ani počet členov vlády, len jeden sa mení za druhého. Počet štátnych tajomníkov sa navyše zvyšuje," upozornil Beblavý. Ako príklad uviedol znovuzavedenie druhého štátneho tajomníka v rezortoch vnútra, zahraničných vecí, hospodárstva, pôdohospodárstva či práce. Podľa jeho slov chce mať vládny Smer-SD na ministerstvách nielen odborníkov, ale aj politrukov.

Na margo poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorý sa má stať podpredsedom vlády pre veľké investičné projekty, Beblavý povedal, že táto funkcia sa vytvára len preto, aby "Vážny a Poór nestratili svoju spoločenskú vážnosť a možnosť získať primeraný podiel na verejnom obstarávaní".

Anton Martvoň (Smer-SD) Beblavého upozornil, že každá vláda má právo presadiť si svoju predstavu fungovania vlády a ministerstiev. "Naša vláda zhodnotila, že je potrebné urobiť takúto zmenu, nakoľko SR sa nachádza v krízovej situácii v mnohých oblastiach. Naša vláda sa chystá pracovať nie dovolenkovať, chystá sa pomôcť ľuďom. Preto zvyšujeme počet štátnych tajomníkov, navyše, približne rovnaký počet bol aj za vlád Mikuláša Dzurindu," zdôraznil Martvoň.

Novela kompetenčného zákona okrem iného presúva kompetencie v oblasti rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí na ministerstvo práce. Súčasná exekutíva už totiž nepočíta so samostatným vicepremiérskym postom pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý za predchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej zastával Rudolf Chmel (Most-Híd).

Právomoci, týkajúce sa podpory kultúry národnostných menšín, majú zase prejsť na Úrad vlády SR. Ten bude vykonávať aj jednotlivé ustanovenia vyplývajúce zo zákona o jazykoch národnostných menšín. Úrad tak bude poskytovať odbornú a metodickú pomoc napríklad orgánom verejnej správy pri jeho vykonávaní.

Napriek plánom dnes snemovňa nehlasovala o predsedovi a členoch Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Napriek pôvodnej dohode totiž v pléne nebola zhoda, či majú poslanci hlasovať o všetkých troch kandidátoch naraz alebo osobitne. Najbližšie hlasovanie je naplánované na stredu (27.6.) o 17.00 h.
 

Vyberte región